Click here for Myspace Layouts
Monday, 16 July 2012
BARGEDIL AYAM ..
bahan- bahan:
5 biji ubi kentang
1 peket ayam cincang
daun bawang
daun sup
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
serbuk perasa ( garam / ajinamoto )
3biji telur ayam
cara-cara masak :
1. kupas kulit kentang. potong kan kentang saiz dadu & rebuskan dengan air yg brcampur garam..
2. hiris bawang putih , merah, daun sup & daun bawang.
3. tumis bawang2 yg telah dihiris tadi dengan minyak yg sikit.. masukkn ayam cincang.. dan tunggu sehinga warna ayam berubah kekuningan...
4.setelah kentang yg di rebus tadi masak. thus kan dan lenyek.
5. campurkan kentang yg telah di lenyek itu berasama ayam yg telah ditumis tadi. tambah sedikit perasa @ garam & ajinamoto.
6. pukul 3 biji telur dalam sebuah bekas..
7. bulat kn campuran ayam & kentang tadi menjadi bebola..
8. salut kan bebola itu ke dalam telur dan akhir sekali goreng kan dengan minyak yg panas. sehingga warna bebola kekuingan emas.
9. hias kn bagedil anda mengikut cita rasa anda...
SELAMAT MENCOBAA... ^_^
KHAZ DARI : AIDA @ NOR AIDA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Click here for Myspace Layouts
No comments:
Post a Comment